Dag

Landstingspolitiker (s) från Stockholm.

måndag, september 07, 2009

(S)tockholm?

Idag publicerar DN en opinionsundersökning rörande Stockholm som säkert vållar viss glädje här och var. I Sverige som helhet så går de borgerliga så kallade Allianspartierna uselt, i Stockholm går det betydligt bättre för dem.

För en socialdemokrat, som jag själv, så finns det skäl att ta DN:s uppgifter om svagt stöd för min rörelse i Stockholm på största allvar. Arbetarrörelsen har sen lång tid tillbaka vikande stöd i huvudstaden.

Samtidigt kan jag inte låta bli att dra mig till minnes hur det var 2002. Då publicerade DN en undersökning i september 2001 som gav (S) stöd av 26% av väljarna. Socialdemokratin räknades ut som politisk kraft. Det var kört sa många. Socialdemokraterna i Stockholm var chanslösa hävdade många besserwissrar både här och där. DN fortsatte att hänvisa till sin undersökning ända fram till augusti 2002 i ett uppenbart syfte att slå ner modet på socialdemokratiska valarbetare.
Vi fick 32%. Och vi återtog makten både i Stockholms stadshus och i landstinget.

Den gången underskattade DN och borgerligheten två saker. Det ena är rösterna från invandrargrupper utan svenskt medborgarskap. Den andra vad en valkampanj som tydliggör skillnader kan innebära.

Jag tror att det finns skäl att ta dagens opinionsundersökning på allvar. Den borde leda till insikt om att socialdemokratiska partimedlemmar och sympatisörer i Stockholm måste lägga på ett kol i agitationsarbetet. Bara för att det ser risigt ut för de borgerliga på riksnivå så innebär det inte samma sak här i Stockholm.

Sen tror jag som jag har trott hela tiden. För socialdemokratin handlar den långsiktiga arbetsuppgiften om att göra två saker. Det ena är att vinna ökat stöd i medelklassen. Den delar i grunden socialdemokratiska värderingar även i Stockholm.

I en stad som präglas av ökande klyftor och växande arbetslöshet kommer mycket att hända under det år som återstår innan valdagen.

Det andra minst lika viktiga arbetsuppgiften är att få arbetare och invandrare att gå och rösta.

Två arbetsuppgifter att klara av. Det är inte omöjligt. Vi har gjort det förr.

2 Comments:

At 5:04 em, Blogger Nima D-T said...

Så sant, så sant...

 
At 10:00 fm, Anonymous Robert said...

Vann valet på "inga trängselskatter" budskapet vilket ni givetvis bröt så fort ni bara kunde, ni politikerbroilers bara ljuger och ljuger. Vad ska ni lova denna gång som ni genast avser att bryta?

 

Skicka en kommentar

<< Home

Bloggtoppen.se