Dag

Landstingspolitiker (s) från Stockholm.

onsdag, mars 23, 2011

Skrota upphandlingslagen!

Sverige är unikt i Europa, inte alltid på ett positivt sätt tyvärr. Som ett av mycket få länder i Europa har Sverige infört samma upphandlingslagstiftning för sjukvård som för snöröjning, ett förhållande som ter sig alltmer absurt.

För mig blev det än mer uppenbart idag när jag näs av beskedet att upphandlingsadvokater utsända från läkemedelsföretaget Sanofi Pasteur MSD lyckats riva upp beslutet att förse flickor mot livmoderhalscancer vaccin. Mot bakgrund av att ungefär 400 kvinnor varje år dör i livmoderhalscancer, så är beskedet att landstinget och skolhälsovården inte påbörja vaccineringen av flickor i 4:an och femman i höst, som det var tänkt ytterst alarmerande.

Om det ovanstående var det enda exemplet så skulle man kanske kunna betrakta det som enstaka exempel på att det kan gå snett. Tyvärr så uppstår allt fler fall i den allt mer privatiserade sjukvården när företagsrätt går före medborgarnas rätt till god sjukvård.

I Stockholm har vi har vi till exempel hörapparat utprovningsverksamheten som vanns av Avesina efter att företaget hade författat ett blomsterspråkssmyckat anbud om hur bra allt skulle bli i det fall de vann upphandlingen, vilket de gjorde. Verkligheten blev kraftiga nerdragningar av antalet audionomer och mycket långa köer. Samma företag vann en upphandling rörande flyktingmedicinskt mottagande och undersökning. Resultatet blev skandalös vanvård för några av samhällets mest utsatta människor. Efter socialstyrelsens larmrapporter fick till och med de annars privatiseringshysteriska moderaterna nog och rev upp avtalet med Avesina.

Sjukvård handlar om omvårdnad.Sjukvård blir bättre om man får ta hänsyn till vårdkontinuitet och medmänsklighet. Sjukvård mår sämre av upphandlingsadvokater och kortsiktiga profitintressen. Skrota lagen om offentlig upphandling!

2 Comments:

At 2:01 em, Anonymous Johan said...

Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

 
At 7:00 em, Blogger Dag said...

Jag gillar debatt och diskussion. Men jag kräver att man vågar stå för sina åsikter. Anonym debattörer tycker jag är fega.

 

Skicka en kommentar

<< Home

Bloggtoppen.se