Dag

Landstingspolitiker (s) från Stockholm.

onsdag, november 30, 2011

Röda korsets vård av tortyroffer läggs ner

2011-11-30

Röda Korset lägger ner vård av tortyroffer pga. juridiskt tveksam upphandling

Landstinget har förlorat en världsledande aktör på behandling av krigstraumatiserade människor på grund av att landstinget gjort fel i upphandlingen. Landstinget har givit information till den vinnande leverantören WeMind AB som de andra leverantörerna Röda Korset och KTC inte fått och därmed har de missgynnats i upphandlingen. Det borgerliga majoriteten i Hälso- och sjukvårdsnämnden fattade beslut om vinnare av upphandlingen trots Socialdemokraternas invändningar om fel och brister i upphandlingen.

- På grund av missvisande krav på bemanning i upphandlingen får landstinget nu en leverantör som har visat tydliga brister i bemanning och kvalitet. Bland annat har vi ingen aning hur många personer som faktiskt kommer att finnas på plats i verksamheten. Detta upphandlingsfiasko riskerar att försämra vården för en oerhört skör grupp människor., säger Dag Larsson, oppositionslandstingsråd för Socialdemokraterna.

- WeMind klarade inte kvalifikationskraven och borde ha förkastats. Därför föreslog vi att utvärderingen skulle göras om och att Röda Korset skulle få kontraktet. Det är i allra högsta grad den borgerliga majoritetens ansvar att de krigstraumatiserade och tortyrskadade nu riskerar att få sämre vård, säger Dag Larsson.

Bloggtoppen.se