Dag

Landstingspolitiker (s) från Stockholm.

tisdag, november 13, 2012

Nya vårdvalet leker med elden.

Idag kommer Hälso- och sjukvårdsnämnden med största sannolikhet att förändra Vårdval Stockholm. Efter en uppgörelse mellan de borgerliga partierna och Mp så kommer man att anslå 25 miljoner kronor som sägs gå till att motverka skillnaderna i folkhälsa mellan fattiga och rika.

Man väljer att minska tolkersättningen med en tredjedel samtidigt som man ökar ersättningen med 200 kronor för patienter som kommer från Afrika, Asien, syd- och öst- Europa utanför EU.

Jag förstår hur dom tänkt, ändå beklagar jag naiviteten som ligger bakom förslaget.

Hur kan man förklara eller försvara att en frisk och sund japan är 200 kronor mer värd för vårdcentralen än en fattig och sjuk rumän. Varför ska en frisk iranier vara 200 kronor mer värd än en fattig och sjuk svensk pensionär. Sjukdom sitter inte i etnicitet utan är betydligt mer komplicerat än alliansens korkade förslag som ligger på nämndens bord.

Det finns folkhälsoklyftor i Stockholm.Den förtidiga dödligheten i Stockholm. Gör att medborgare i Farsta eller Sundbyberg kan räkna med att dö fem år tidigare än Danderyds eller Täbybor. Det finns smarta fördelningspolitiskt sunda metoder som används av andra landsting i Sverige. Något som alliansen vägrar att lära av.

I själva verket leder dagens förslag med etniskt baserad ersättning till märkliga konsekvenser. När man studerar förslaget så ser man märkliga vinnare...
Brommaplans vårdcentral får 135 000:-
Serafens husläkarmottagning 109 000:-
Odensplans HLM 150 000:-
Sjöstadens HLM 90.000:-

Mottagningar som ligger i områden som knappast kännetecknas av stora folkhälsoproblem...

Dagens förslag löser inga folkhälsoproblem, snarare gynnar det Sverigedemokraterna.

Bloggtoppen.se