Dag

Landstingspolitiker (s) från Stockholm.

fredag, november 09, 2012

Vårdval Stockholm förändras

Igår presenterade Hälso- och sjukvårdsförvaltningen sina förslag till hur vårdval Stockholm ska förändras inför 2013. I mitt tycke så föreslår man mindre förbättringar vilket är bra. 25 miljoner kronor ska riktas mot de områden där fokhälsan är som sämst. Det är bra, men helt otillräckligt.

Primärvården i Stockholm omspänner 3,5miljarder kronor om året. Verksamheten är viktig eftersom den ofta är medborgarnas första kontakt med sjukvården. Primärvården är det viktigaste redskapet som sjukvården har för att försöka göra något åt de stora folksjukdomarna och de groteska folkhälsoklyftorna, i en stad där medellivslängden skiljer 5 år mellan Sundbyberg och Danderyd.

25 extra miljoner är bra men kan ju ställas  i relation till att vårdcentralen i Rinkeby förlorade 11 miljoner när vårdvalet infördes. Eller de 30 miljoner som primärvården förlorade i Vantör. (Högdalen, Rågsved och  Hagsätra).

Om jag fick bestämma så skulle man redovisa hur många läkare som idag verkar i Vantör, Farsta, Sundbyberg respektive  Danderyd, Östermalm och Täby. Det är uppgifter som idag hemlighålls för allmänheten och för oss politiker.Merparten av primärvården bedrivs ju nuförtiden av privata bolag. De drivs ju visserligen till 100% av skattepengar.Men hur många läkare och sjuksyrror man har betraktas som affärshemligheter. När jag kräver öppenhet och redovisning av detta så möts jag av tystnad från den borgerliga majoritetens sida.

Nu vet jag ju hur det står till.I den stockholmska primärvården så har vi mest läkarresurser där folk är rika och friska. Det är klart att Filippa Reinfeldt (M) inte vill prata om det. Då skulle vi nämligen få en diskussion om jämlik sjukvård i en klassuppdelad stad.

Bloggtoppen.se