Dag

Landstingspolitiker (s) från Stockholm.

onsdag, maj 09, 2007

Klassamhället är döden del 2

Jag har tidigare bloggat om klassamhällets påverkan på livslängden. om du bor i rika välmående stadsdelar/kommuner så kan du räkna med att leva en tio år längfre än om du har det dåliga omdömet att leva i en socialt utsatt stadsdel/kommun.

Nu har det kommit en ny studie där karolinska institutet visar att samhäälet läger ut dubbelt så mycket sjukvårdsresurser för den femtedel av befolkningen som är rikast jämfört med den fattigaste i livets slutskede.

Om uppgifterna stämmer så är det ett skrämmande exempel på att sjukvårdens resurser är orättfärdigt fördelade. I synnerhet som man vet att det allmänna folkhälsotillståndet redan från början är oerhört klassbundet.

Etiketter: ,

6 Comments:

At 10:42 fm, Anonymous Anonym said...

UngMening har börjar blogga! ungmening.blogspot.com

 
At 11:19 fm, Blogger fredrik said...

En tanke som slår mig är: Vilken roll har egenavgifter i vården för att låginkomsttagare drar sig för att söka vård tidigt? Teorin om att det är när man kommer in i vården under sjukdomsförloppet som kan vara orsaken lyftes åtminstone i TV4 Stockholm i morse.

 
At 8:44 em, Blogger Dag said...

Ja det är antagligen en orsak. Jag tycker att det är mycket tänkvärt att alla sjukvårdsbesök i våra grannländer Danmark och Norge är avgiftsbefriade. Vilket de ju inte är i vårt land som bekant.

 
At 10:35 fm, Blogger fredrik said...

Då kommer ju den lilla, men självklara frågan: Varför avskaffade inte den förra majoriteten egenavgifterna i vården?

 
At 9:53 fm, Blogger Dag said...

Därför att de flesta anser att total avgiftsbefrielse skulle öka sjukvårdskonsumtionen. (mer än vad som motiveras av medicinska skäl) Personligen tycker jag inte att argumentet håller. Men så är det.

 
At 7:17 em, Blogger fredrik said...

Jo, jag har hört det argumentet förut. Men rimligen är det bara de som saknar marginaler för egenavgifter i sin personliga budget som drar sig för att söka vård på grund av dessa. Vilket undersöknngen också pekar mot. Jag tror man måste vara landstingspolitiker för att tro att folk tycker det är så kul att häcka på akuten att man måste förhindra dem från att göra det i onödan. Men medelklassens skatter hålls ju nere och det kanske är det som är det viktiga?

 

Skicka en kommentar

<< Home

Bloggtoppen.se