Dag

Landstingspolitiker (s) från Stockholm.

söndag, september 27, 2009

Kris och elände i Tyskland

2005 var jag djupt bekymrad över valresultatet i Tyskland. Trotts en kraftig röd-grön majoritet så var det omöjligt för de tyska socialdemokraterna att bilda regering. Det var det eftersom SPD inte kunde samverka med den tyska politiska vänstern på grund av Tysklands dramatiska efterkrigshistoria.

Istället valde man att bilda koalition med det borgerliga CDU. Idag får en tyska arbetarrörelsen betala priset. Lågt valdeltagande, historiskt dåligt valresultat för de tyska socialdemokraterna och en konservativ-nyliberal regering blev resultatet.

Bittert. Den tyska socialdemokratins lösning måste bli att försöka försona de progressiva krafterna i Tyskland med varandra. Om nu 10% av Tysklands väljare röstar på ett parti (die Linke) som man kan ha kraftigt kritiska synpunkter på ur ett historiskt perspektiv så kanske inte svaret på detta är beröringsbojkott. När dessutom valdeltagandet är uselt så kan det dessutom eventuellt vara så att en hel del väljare inte längre ser skillnad på de tyska socialdemokraterna och de borgerliga.

Mycket finns att lära av dagens valresultat.

11 Comments:

At 11:44 fm, Blogger Thomas said...

Det enda som saknas nu är väl att Mona eller Baylan skriver en artikel på Newsmill som förklarar att den tyska valutgången var en triumf för SPD därför att ...... ja, någon positiv jämförelse går väl att hitta ifall man gräver tillräckligt länge! Ibbe lyckades ju få till det efter EU-valet.

 
At 1:35 em, Blogger Johan Ingerö said...

"Tysklands dramatiska efterkrigshistoria"

Avses med detta vänsterns dramatiska vana att skjuta ihjäl de stackars östtyskar som försökte ta sig över den av vänstern byggda Berlinmuren för att ta sig till högerns Västtyskland?

Det låter i så fall som ett utmärkt skäl att inte regera med dem.

 
At 9:41 em, Blogger Dag said...

Till Tomas: Det är bara en tidsfråga...

Till Ingerö: Grattis! Valet i Tyskland var en stor framgång för nyliberalerna. Nu återstår ju att se om det blir Liberalerna eller CDU som får hålla i taktpinnen. Av rent valtaktiska skäl inför nästa val så håller jag tummarna för liberalerna.

 
At 11:11 fm, Blogger Johan Ingerö said...

Well, i din värld är väl allt till höger om Stockholms AK nyliberalism, så gratulationen får jag ta för vad den är.

Men låt oss inte frångå din centrala poäng. Kan du inte utveckla varför de tyska sossarna som, med sina vanliga sossebrister, trots allt är demokrater borde samarbeta med den östtyska mördarvänstern?

 
At 9:36 em, Blogger Dag said...

När man kallar 10% av den tyska befolkningen för "mördarvänster" så tycker jag att man verkligen lyckats föra diskussionen till en ny "spännande" nivå.

Sen tror jag att jag spar mina råd för hur den tyska socialdemokratin ska spöa den tyska borgerligheten till folk som vill den tyska socialdemokratin väl. Och dit hör vill inte du kära Johan?

 
At 12:15 em, Blogger Johan Ingerö said...

Jovars, den tyska socialdemokratin finns det ju ändå visst hopp om, till skillnad från den svenska. :-)

Men menar du fortfarande att du inte förstår varför Honneckers gamla partikamrater ses med viss skepsis av de demokratiska tyska partierna?

Jag trodde du var intresserad av historia...

 
At 3:32 em, Blogger Johan Ingerö said...

Därutöver måste man ju dra slutsatsen att du kommer att acceptera Sverigedemokraterna den dag det partiet når samma resultat som tyska Die Linke.

I sanning märklgia kriterier du ställer upp. Jag tror du är lite förvirrad, min käre Dag.

 
At 4:24 em, Blogger Dag said...

Nu försöker kära Johan göra mig till sovjetkommunistisk sympatisör. För den som till äventyrs orkat följa diskussionen så här långt Så tar jag till ett ganska ovanligt grepp. Jag citerar mig själv. Det tror jag räcker ganska långt....

"10% av Tysklands väljare röstar på ett parti (die Linke) som man kan ha kraftigt kritiska synpunkter på ur ett historiskt perspektiv"

"1/4 av det tyska folket fick inte se demokratins seger efter andra världskriget. Istället kom de att fortsätta att bli förtryckta utav en stenhård kommunistisk diktatur i ytterliggare ett halvsekel. Inte minst socialdemokratin i östra Tyskland kom att bli oerhört förföljd. När den tyska arbetarrörelsen i Östtyskland i början av femtiotalet försökte protestera, så blev svaret sovjetiska stridsvagnar. Många av diktaturen anhängare finns fortfarande i det nya vänsterpartiet. För den tyska socialdemokratin är det omöjligt att samarbeta med dem." (2005)

När det handlar om det sistnämnda så gäller det resonemanget fortfarande. Gamla kommunister från SED kan man givetvis inte ha att göra med.

Beröringsskräck gentemot de 10% som röstar på Die Linke ( där inte alla är kommunister för övrigt) är däremot en annan sak. Det innebär att tysk politik för oerhört lång tid skulle komma att domineras av Johans kompisar. Jag tycker att det tyska folket är värt bättre.

Sverigedemokrat-argumentet skulle jag vara försiktig med att köra med i det fall jag vore borgerlig. Den som svävar på målet i den frågan är ju som bekant vår nuvarande statsminister.

 
At 7:10 em, Blogger Johan Ingerö said...

Det var inte synen på SD som var frågan, utan synen på ett tio procentsparti som automatiskt legitimt.

Jag anser att SD är SD oavsett om tio promille eller tio procent stöder dem.

 
At 8:24 em, Blogger Thomas said...

I Tyskland flörtar en ledande SPD-politiker med främlingsfientliga krafter:

http://bazonline.ch/ausland/europa/Vorstand-der-deutschen-Nationalbank-schimpft-ueber-Tuerken/story/31611253

Eftersom det sker ett avtapp från (s) till SD kanske Mona ska börja förhandla med dem i stället för att spotta på dem? Den enda ideologi (s) verkar ha nu för tiden är ju "makten framför allt". Annars kan alla små SSU:are på tillväxt börja surna över att de inte finns några givna platser vid maktens köttgrytor längre. Varför ska man då vara socialist?

 
At 3:14 em, Blogger Dag said...

Om man tycker att 10% av de tyska väljarna är mördarvänster så är Ingerös kommentar begriplig. Resonemangens om Sd initierades dessutom av honnom. Även om svensk högerextremism är intressant att diskutera.

Thomas hopp om en annorlunda socialdemokratisk syn på SD får stå för honnom. Jag vet att han kommmer bli grymt besviken. Då står nog de främlingstupidas hopp mer realistiskt till en pressad Reinfeldt.

 

Skicka en kommentar

<< Home

Bloggtoppen.se